perjantai 10. marraskuuta 2017

Anorakkipuku

Ostin joskus 1990-luvun alkupuolella itselleni laadukkaan viininpunaisen Karhun anorakkipuvun. Siihen kuuluu perinteinen anorakki kenguru- ja sivutaskuineen, reiluine huppuineen ja pisteenä tyyli-iin päälle ruskeine nahkasomisteineen.


Pidin sitä aina hiihto- ja muilla luontoretkillä sekä muuten ulkoillessani. Pettymyksekseni se alkoi kuitenkin jo muutaman vuoden päästä hajoilla. Nippanappa kymmenen vuotta kesti ehjänä. Kangas oli yllättävän ohueksi kulunut ja alkoi lahouttaan repeillä. Minun täytyi siis surukseni luopua sen ihmistenilmoillakäytöstä.


Luonnollisesti säästin sen kuitenkin piha-, metsuri- ja ulkomaalaushommia varten ja siinä tehtävässä se onkin ollut täydellinen! Haravaoidessa sen lukuisiin taskuihin voi kerätä maasta löytyneet aarteet, kivet ja roskat, jotka eivät kuulu haravointijätteisiin. Taskuihin mahtuu hyvin myös vesipullo, puhelin, avaimet, nenäliinat, puutarhasakset, vesuri yms. ulkohommissa välttämätöntä rekvisiittaa.


Muutama vuosi sitten askaroidessani erityisen reippaasti housut repesivät takaa ratkaisevan pitkästi. Onneksi puvussa on vuori, joten kalsarit eivät vilkkuneet edelleenkään, mutta valkoinen vuori saattoi näyttää kalsareilta ja oli siksi vähän ikävän näköinen. Mietin jo housujen hävittämistä, mutta ystävien kannustamana korjasin ne. Ei menneet hyvät retkeilyhousut vielä.


Kengurutasku ei kestänyt löytämäni tiiliskiven painoa ja teräviä reunoja, joten sekin ratkesi niin, että korjasin takin leikkaamalla taskun pois. Onhan noita pienempia taskuja vielä useita. Eikä puvulla voi lähteä kotipihasta kovin kauas, joten kannettavaa ei välttämättä tarvitse olla niin paljoa aina mukana.


Olkapäiden ja tereiden nahkasomisteet paljastuivat vuosien varrella tekonahkaisiksi ja ne rapisevat pikku hiljaa haravoitavien lehtien sekaan ja pesukoneen pohjalle. Pesen pukua nimittäin säännöllisesti kerran vuodessa. Joskus vähän harvemmin.


Pesin sen taas äsken. Olen jo useita vuosia miettinyt siitä luopumista, mutta se on vähän kuin Ooppelimme ja Selänne. One more year.


Jos joudun sen joskus hävittämään, otan siitä talteen laadukkaan huppunauhan ja hyvät tukevat vetoketjut, joissa on Karhun logo. Niitä voi vielä tarvita.


3 kommenttia:

  1. Hyvin on anorakki palvellut... ja aina on vuosien varrella löytynyt uusi käyttötarkoitus.

    VastaaPoista
  2. Tiedä, mitä sille vielä keksii tehtävää!

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Tosiaan, hyvin kestää laadukkaasti tehty vaate, onhan anorakkipukusi palvellut jo huomattavan paljon kauemmin kuin yleensä varsinkin nykyisin myytävät vaatteet. Kyllä huomaa laatueron, kun vanhat vaatteet kestävät kovassakin käytössä vuosikymmeniä, kun taas nykyaikana tehdyt hajoavat ja ensimmäisen pesun aikana. Kunnollinen vaate pysyy kuitenkin käytössä, vaikka käyttötarkoitus muuttuisi, aivan kuten pukusi. Ja tosiaan, lopuksi vielä huppunauha ja vetoketju talteen!

    VastaaPoista