Hankin itselleni hygieniapassin. Istuin siis parin tunnin
koulutuksen ja läpäisin onnistuneesti tentin. Ei minulla mitään
varsinaista syytä passin hankkimiseen ole, mutta koskaan ei voi
tietää, mistä itsensä löytää, joten on senkin hyvä olla
lompakkoa pullistamassa.
Mielenkiintoinen koulutus se oli. Koska en ole alan ihminen, tuli
paljon uutta tietoa. Toisaalta aloin miettiä, miten ihmeessä olen
onnistunut välttämään ruokamyrkytykset tähän asti. Ja muistin
lievästi ahdistuen, että jo kertaalleen lämmittämäni ruoka jäi
huoneenlämpöön miestäni odottelemaan. Hitaasti jäähtyen.
Mikrobeja hellien.
Iskeekö ruokamyrkytys nyt helpommin, kun tiedän, miten mikrobit
ruuassa käyttäytyvät? Tieto lisää tuskaa. Ruokamyrkytys on
tuskainen. Lisääkö tieto siis myös ruokamyrkytyksiä?
Ruoka-aineiden päivämääristä en ole koskaan ollut kovin
tarkka. En oikein usko niihin. Aika vasta kuulin, että esimerkiksi
oluessa on parasta ennen päiväykset! Ei sillä, että meillä
niistä olisi koskaan huolta ollutkaan. Eivät pääse ylittymään.
Viinipöntöissäkin lukee, että säilyy avattuna neljä viikkoa. Ei
sekään pidä paikkaansa, ikinä ei ole säilynyt neljää viikkoa.
Tyttäreni huomautti muutama vuosi sitten, että
keittiönkaapistamme löytyvän siirapin parasta ennen päiväys oli
ollut vuonna 1995. Puolustauduin, ettei siirappi mene miksikään.
Äitini pisti paremmaksi ja sanoi vasta käyttäneensä kanelitangon,
joka oli tullut Amerikasta sota-aikaan Marshall-apuna. Lievä
kellastuneen käärepaperin makuvivahde, mutta muuten hyvä edelleen.
Toki omassa yksityistaloudessa saa käyttää millaisia
elintarvikkeita haluaa. Jopa meillä jäi kuitenkin käyttämättä
makkarakeitto, jonka opiskeluaikanani keittelin miehelleni
lähtiessäni sunnuntai-iltana Helsingin yksiöstämme arkipäiviksi
Vaasaan opiskelemaan. Muistutin vielä lähtiessäni, että mieheni
laittaisi keiton jääkaappiin, kunhan se olisi vähän jäähtynyt.
Kun palasin Helsinkiin perjantai-iltana, kattila oli epäilyttävän
samannäköisesti kuin viisi päivää aiemmin yksiön
keittosyvennyksen liedellä. Raotin varovaisesti kantta. Haju ja
”keiton” ulkonäkö oli kammottava. Tivasin vihapäissään
mieheltäni, miksei hän ollut syönyt keittoa. Raha oli tiukilla ja
junallelähtökiireissäkeittelyn vaivannäkökin kismitti. Mieheni
vastasi, että olikin ollut kovin nälissään iltaisin ja oikein
ihmetellyt, että mitähän tuossa kattilassa on. Muttei ollut tullut
katsoneeksi... puhumattakaan, että olisi muistanut tai kuunnellut,
että olin keitosta jotain maininnut.
Tapauksen positiivinen puoli on, että sen jälkeen minulla ei ole
ollut mitään paineita ruuan valmistamiseen pelkästään mieheni
vuoksi. Jos meinaa kitinää kuulua, sen vaimentamiseen riittää
taikasana ”makkarakeitto”.
Ravintolan laatua kuvaavat Oiva-hymyt olisivat saattaneet jäädä
saamatta sillä 1980-luvun kemiläisellä baarilla, jossa erehdyin
tilaamaan kupillisen teetä. Mieheni osti kahvin ja sai sen sentään
kaavittua pannusta kuppiin, mutta teetä piti odotella. Kassamyyjä
meni takahuoneeseen ja avoimesta ovesta näin – vaikken olisi
halunnut – että teevesi lämhäytettiin valurautaisessa
paistinpannussa. Siltähän se sitten maistuikin. Huomasimme kyllä
nopeasti, että ko. baarin päämyyntituote oli paremminkin eräs
kylmä juoma.
Tästä kokemuksesta viisastuneena tilasin punavuorelaisesta
baarista teen sijaan vichyn. Olimme ystäviemme kanssa lähteneet
aamuyöstä ajamaan Helsinkiin työhaastatteluihin ja päädyimme
seitsemän maissa baariin aamukahville. Ystäväni osti rohkeasti
kupin kahvia. Ei olisi kannattanut. Sekoitellessaan kahvia hän
huomasi, että kahvin lisäksi kupissa oli purukumi. Joka ei ollut
pudonnut ystävältäni. Tämänkään baarin päämyyntituote ei
varmaankaan ollut kahvi.
Pidän kirjoittelussa lihastenkasvatustauon. Seuraava blogi
ilmestyy perjantaina 29.4.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti